Een (nieuwe) vaardigheid ontwikkelen kost tijd en kan tegenslagen kennen, maar maak je geen zorgen! Je ontwikkelt makkelijk vaardigheden met behulp van je hersenen. In dit artikel nemen we een kijkje in de hersenen en geven we tips over hoe je goed voor ze kunt zorgen!

Of het nu tijd is voor een nieuwe stap in je carrière, jezelf door ontwikkelen binnen jouw functie of het begeleiden van een collega… Het is altijd handig om nieuwe vaardigheden en talenten te ontwikkelen. Echter kan dit wel een (mentale) uitdaging zijn. Een handig hulpmiddel: je hersenen! Allereerst wat weetjes over de hersenen.

De hersenen in vogelvlucht

Icon

Verbindingen tussen zenuwcellen worden neurale netwerken genoemd. Deze wisselen informatie met elkaar uit, waardoor jij o.a. kunt bewegen, nadenken en dromen.

1 / 3
Icon

De hersenen zijn altijd in ontwikkeling, dat heet plasticiteit. Neurale netwerken worden versterkt of verzwakt, of er ontstaan zelfs hele nieuwe netwerken! Zo kunnen hersenen zich goed aanpassen aan nieuwe ervaringen.

1 / 3
Icon

Tijdens zogenaamde kritische periodes zijn de hersenen extra plastisch. Deze heb je vooral als kind: denk maar aan hoe je toen hebt leren lopen en praten. Moeilijke vaardigheden kon je op jonge leeftijd makkelijk aanleren.

1 / 3
Icon

Het volwassen brein bevat ook kritische periodes, maar wel minder dan op jonge leeftijd. Het gaat dan minder makkelijk en daarom moet je er meer tijd en moeite in stoppen om iets nieuws te leren.

1 / 3

Zo zorg je goed voor je hersenen

De hersenen spelen een grote rol in het ontwikkelen van vaardigheden. Door goed voor ze te zorgen, wordt het ontwikkelen makkelijker en gaat het je op den duur minder tijd en moeite kosten. Hierbij een paar tips van de Hersenstichting met wat je kunt doen om nóg beter voor je hersenen te zorgen.

Banner

Geef je brein de juiste brandstof

Voedingsstoffen zoals vitamine B, C en E, evenals mineralen, houden de hersenen gezond. Zo kunnen je hersencellen beter met elkaar communiceren, wat minder energie kost. Je voelt je hierdoor fitter en je kunt je beter concentreren.

Voed je brein met gezonde recepten

Banner

Boost je brein met beweging

Beweging stimuleert de bloedsomloop, wat ervoor zorgt dat de hersenen voldoende zuurstof krijgen. Hierdoor kun je helderder nadenken. Ook stimuleert beweging de aanmaak van nieuwe hersencellen en versterkt het de verbindingen tussen hersencellen. Ga bijvoorbeeld aan de wandel in de buitenlucht, dit doet je goed.

Download de Ommetje-app

Banner

Slaap: herinneringen versterken en energie tanken

Een goede slaapkwaliteit zorgt ervoor dat je beter kunt onthouden wat je overdag hebt geleerd. Verbindingen in de hersenen worden namelijk sterker, wat je geheugen positief beïnvloedt. Daarnaast zorgt ontspanning voor extra energie, waardoor je je overdag weer kunt inspannen. Hoe goed slaap jij?

Doe de slaapcheck!

Andere tips bij het ontwikkelen van vaardigheden

Nu je een beetje weet hoe de hersenen werken en hoe je goed voor ze kunt zorgen, is het tijd om aan de slag te gaan met de vaardigheid die je wilt ontwikkelen. De volgende dingen kunnen je daarbij helpen:

Laagdrempelig beginnen

Leren vanuit je luie stoel is nog nooit zo makkelijk geweest door het internet! Vind online webinars en tutorials, bijvoorbeeld op YouTube. Deze laagdrempelige tools kunnen jou gemakkelijk helpen.

Deel het op

Knip een grote vaardigheid op in kleine stukjes. Schrijf deze kleinere taken op, zodat je die kunt afstrepen als je ze voltooid hebt. Zo kun je jouw voortgang goed bijhouden.

Plannen en doelen stellen

Plan vaste momenten in waarop je werkt aan de vaardigheid, zo kun je het beter aan laten sluiten op jouw dagelijkse routine. Stel ook tussendoelen, want het behalen daarvan geeft weer extra motivatie!

Volg trainingen of workshops

Verrijk je kennis en vaardigheden door trainingen of workshops te volgen. Dit is een leuke, effectieve en interactieve manier waarop je nieuwe dingen kunt leren. Hierbij word je begeleid door een professional, waarbij je gelijk vragen kunt stellen en feedback ontvangen.

Observerend leren

Ontwikkel tijdens werk: kijk naar hoe anderen de vaardigheid uitvoeren. Je leert veel door naar anderen te kijken en daarnaast kun je ook het gesprek met diegene aangaan.

Zo zie je maar weer dat je van alles kunt doen om (nieuwe) vaardigheden te ontwikkelen. Hopelijk lukt het je om aan de slag te gaan met deze tips en tools, voordat je het weet heb je ze helemaal onder de knie!

Hersenstichting

Lees meer op de website van onze kennispartner.

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie