It’s the most wonderful time of the year! Of toch niet? De ene persoon geniet van het kerstdiner, maar de ander misschien iets minder. Dat is geen probleem, wij geven je een paar tips hoe je deze bijeenkomst met je (schoon)familie aan tafel wat leuker kunt maken!

Het kerstdiner staat in veel gevallen voor gezellig rond de tafel met (schoon)familie. Echter is het niet voor iedereen iets om naar uit te kijken. Dit kan wellicht komen door gevoelens van ongemak, stress of boosheid richting een familielid. Wat de reden ook is dat je het misschien wat minder leuk vindt, je kunt er nog steeds een leuke avond van maken! Allereerst brengen we motivatie in kaart, waarna we een aantal tips geven om de feestvreugde aan tafel te vergroten.

Wel of geen zin in het kerstdiner?

Motivatie verwijst naar de factoren die ertoe leiden dat je je op een bepaalde manier gedraagt in bepaalde situaties. Je kunt gemotiveerd zijn op basis van behoeften en op basis van doelen. Om inzicht te krijgen in het wel of geen zin hebben in het kerstdiner, lichten we van beide manieren een theorie uit.

Gedrag kan worden gestuurd door onze behoeften. Hierbij hoort bijvoorbeeld de opwindingstheorie, die stelt dat wij mensen een balans willen in de hoeveelheid prikkels die binnenkomen. Te weinig prikkels vervelen ons, maar te veel prikkels putten ons uit.
Het blijkt dat vooral extraverte personen meer prikkels nodig hebben voordat zij zich uitgedaagd voelen en dat introverte personen eerder akkoord gaan met minder prikkels.

Denk aan het kerstdiner: vooral voor introverte personen kan het kerstdiner zorgen voor een teveel aan prikkels, wat kan zorgen voor een uitputtend gevoel. Extraverte personen halen energie uit het zijn met anderen, waardoor zij zich makkelijker aan kunnen passen aan de hoeveelheid prikkels die binnenkomen. Dit kan dus te maken hebben met de mate van hoeveel zin je hebt in het kerstdiner.

Wist je dat…

Icon

De gemiddelde Nederlander €108 aan het kerstdiner uitgeeft?

1 / 3
Icon

Kerstbrood evenveel calorieën bevat als 5 bitterballen?

1 / 3
Icon

75% van de Nederlanders kerst associeert met gezelligheid?

1 / 3
Icon

Je met de restjes van het kerstdiner makkelijk nog een derde kerstdag kunt vieren?

1 / 3
Icon

Meer dan de helft van de Nederlanders gaat gourmetten tijdens de feestdagen?

1 / 3

Tips voor meer kerstvreugde

Hierbij een paar leuke ideeën voor jouw volgende kerstdiner, zodat jij inspiratie op kunt doen!

Banner

Winterse muziek

Maak een afspeellijst met kerstnummers voor tijdens het kerstdiner, of gebruik deze nummers om karaoke te doen na het diner.

Luister Kerst Hits Top 100

Banner

Ga de diepte in

Voer betekenisvolle gesprekken met elkaar over wat je afgelopen jaar hebt geleerd en bereikt en welke dingen je volgend jaar wilt bereiken. Zo leer je elkaar misschien nog beter kennen!

Doe inspiratie op voor gespreksstof

Banner

Mocktailspecialisten aan het roer

Een glaasje alcohol tijdens de feestdagen mag, maar nog beter (en gezonder!) is een alcoholvrije cocktail. Maak het samen: zo drink je verantwoord en heb je een leuke activiteit te doen met elkaar!

Bekijk gezonde mocktailrecepten

Banner

Gezellig samen bezig

Doe een gezelschapsspel met elkaar, maar pas op dat de sfeer niet te competitief wordt! Er zijn veel leuke spellen die je met je (schoon)familie kunt doen, doe inspiratie op via de link.

Bekijk de leukste spellen

Banner

Plof na het diner op de bank

Een kerstfilm is natuurlijk niet te missen in dit lijstje. Het hoort er immers ook gewoon bij: lekker uitbuiken op de bank met een hartverwarmende film op. Welke film kies jij?

Kies de beste kerstfilms

Banner

Andere leuke ideeën

  • Doe allemaal een foute kersttrui aan.
  • Bekijk familiefoto’s van door de jaren heen.
  • Neem een klein cadeautje voor elkaar mee.
  • Maak foto’s gedurende de avond om later een leuke collage van te maken.

Hopelijk bieden deze tips jou inspiratie om van het kerstdiner een gezellige avond te maken met je (schoon)familie! Geniet even van de vrije tijd en ontspanning, je hebt het verdiend na al het harde werk.

Banner
Banner
icon-back-arrow Tips & inspiratie