Hashtag Sam

Stel je voor: een fijne werkplek waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Jammer genoeg is dit niet altijd het geval door pestgedrag. Dit artikel is bedoeld om bewustzijn te creëren en samen stappen te zetten naar een werkomgeving vrij van pestgedrag. Ontdek hoe jij, samen met je collega’s, een positieve verandering kunt maken en weer met plezier naar je werk kunt gaan!

Wat valt onder pesterijen?

Als we spreken over pesterijen op de werkvloer dan hebben we het over ongewenst gedrag dat gericht is op het kwetsen van een collega. Dit gedrag kan variëren van verbaal geweld en roddelen tot het buitensluiten van collega’s. De pesterijen komen vaak voor in meer subtiele vormen, zoals sarcastische opmerkingen, neerbuigende grappen of het negeren van iemand.

In 2017 waren ruim een half miljoen werknemers het slachtoffer van pesterijen, waarvan 80.000 structureel. (cijfers TNO)

1 / 3

11% van de mensen die wordt gepest, durft niets te zeggen over het pesten uit angst de baan te verliezen.

1 / 3

Slechts 16% van de collega’s neemt het op voor het slachtoffer, ook al hebben zij er niets mee te maken.

1 / 3

Wat te doen als je gepest wordt?

Als je slachtoffer bent van pesterijen, is het belangrijk om te weten dat je er niet alleen voor staat en dat er stappen zijn die je kunt nemen om jezelf te beschermen.

Controleer de interne beleidsregels en procedures van het bedrijf met betrekking tot pesten en intimidatie. Dit kan informatie bevatten over de stappen die je moet nemen en de personen waarmee je contact moet opnemen om het pestgedrag te melden.

Iedereen is slechter af in een bedrijfscultuur waar pesten voorkomt.

Wat kun je doen als getuige?

Als getuige van pesterijen op de werkvloer is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen en te handelen in het belang van een respectvolle en gezonde werkomgeving.

Neem de kleinste dingen serieus

Hoor je een flauwe grap die niet helemaal lekker valt? Of zie je iemand in je team die geplaagd wordt? Bespreek het met elkaar. Door kleine dingen ook serieus te nemen, voorkom je dat ze uit de hand lopen.

Image

Praat met de betrokkenen

Als je je er comfortabel bij voelt, kun je met de betrokkenen praten en hen laten weten dat hun gedrag als pesten wordt ervaren. Soms zijn mensen zich niet bewust van de impact van hun gedrag.

Image

Meld pesterijen

Als je getuige bent van pesten tegen een collega, moedig die persoon dan aan om zelf melding te maken bij de aangewezen persoon binnen het bedrijf.

Image

Het creëren van een veilige en ondersteunende werkomgeving is dus niet alleen in het belang van de werknemers, maar ook van de organisatie als geheel. Door bewustzijn te vergroten, preventieve maatregelen te nemen en snel in te grijpen bij pesterijen, zal dit bijdragen aan een positievere en productievere werkcultuur.

Scroll door voor behulpzame tools!

Banner

Voor als je niet weet waar te beginnen

De Wegwijzer Pesten geeft handvatten om pesten aan te pakken.

Download hier de Wegwijzer Pesten

Banner

Praat erover

Met dialoogkaarten in gesprek over pesten.

Download hier de dialoogkaarten

Thuiswerken, dat klinkt best goed toch? Helaas staan er ook wat nadelen tegenover die de grens tussen werk en privé kunnen laten vervagen of waardoor je sneller afgeleid raakt. Hoe ga je daarmee om zodat je van je thuiswerkdag een productieve dag kunt maken? Je leest het in dit artikel.

Voordelen

Thuiswerken kent veel voordelen, waarvan je er hieronder een paar kunt vinden. Deze maken je thuiswerkdag een stuk makkelijker!

Doei ochtend- en avondspits!

Als je thuiswerkt, hoef je niet te reizen naar je werkplek en dat is best fijn. Het scheelt tijd, kosten en stress.

Image

Twee vliegen in één klap

Je kunt tijdens je pauzes wat kleine huishoudelijke klusjes oppakken, zoals de was doen of de vaatwasser inruimen. Super handig, dan hoef je dat na het werk niet meer te doen!

Image

Wel zo relaxed

Op thuiswerkdagen hoef je je waarschijnlijk niet aan strenge kledingvoorschriften te houden. Doe lekker aan waar jij zin in hebt, want het maakt toch niemand uit!

Image

Nadelen

Thuiswerken kent ook nadelen, waarvan er hieronder ook een aantal benoemd zijn. In welke herken jij je?

Weinig sociaal contact

Als je vaak thuiswerkt, mis je sociaal contact met collega’s. Dit kan ervoor zorgen dat je je eenzaam voelt of dat de communicatie tussen jou en je collega’s niet goed verloopt, waardoor samenwerken lastiger wordt.

Image

Waar is de balans?

Thuiswerken maakt het lastiger om werk en privé gescheiden te houden, want je werkt in je privéomgeving en je wordt buiten werktijd makkelijker geconfronteerd door dingen die met werk te maken hebben.

Image

Afleiding

Je raakt sneller afgeleid omdat je in een omgeving zit die in eerste instantie niet gemaakt is om in te werken, of omdat huisgenoten, gezinsleden of huisdieren je niet met rust laten.

Image

Hoe verbeter je je thuiswerkdag?

Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen om je thuiswerkdag te verbeteren om de werk-privébalans te behouden, minder afgeleid te raken en voldoende contact te behouden met je collega’s.

 • Las wekelijks gezamenlijke koffie- en lunchpauzes in met collega’s. Ga even gezellig videobellen en praat bij over niet-werkgerelateerde zaken.
 • Stel een buddysysteem op waarbij je regelmatig online met je buddy incheckt. Spreek diegene regelmatig en deel hoe het er op het werk en in privé aan toe gaat.
 • Plan fysieke ontmoetingen voor zover dat mogelijk is. Vooral als je normaal altijd thuiswerkt, is het wel leuk om je collega(‘s) even te zien.

Nog meer tips

Scroll verder voor tools die je kunt gebruiken om van je thuiswerkdag een succesvolle dag te maken!

Banner

Verminder je schermtijd

Met de app Forest plant je een boom die ervoor zorgt dat je niet op je telefoon zit. Zo raak je minder snel in de verleiding om je telefoon erbij te pakken. Zo kun je met meer focus aan het werk!

Download de app

Banner

Minder meldingen

Hoe zet je meldingen uit of hoe kies je ervoor dat alleen specifieke mensen je nog een melding kunnen sturen? De onderstaande video’s leggen het uit!

Klik hier voor Android

Klik hier voor Apple

Banner

Haal alles uit je pauze

Werk jij wel eens door in je pauze? Dit is niet productief, want het is juist heel belangrijk om wel pauzes te nemen! Deze video laat zien wat je kunt doen om een productieve pauze te hebben.

Bekijk de video

Hopelijk helpen deze inzichten en tips je om thuiswerken makkelijker te maken. Werkse thuis!

Wist je dat goed contact met je collega’s belangrijk is voor een fijne werksfeer? Van oppervlakkige, simpele vragen tot uitdagende, diepere vragen: in dit artikel vind je inspiratie voor dialoogstarters om je collega’s beter te leren kennen.

Of je nu net nieuw bent in een team, een nieuwe collega hebt of al een tijdje met elkaar werkt: je kunt elkaar altijd beter leren kennen. Naast dat praten het gezellig maakt, krijg je door gesprekken te voeren ook meer respect voor en vertrouwen in elkaar. De perfecte formule voor een goede sfeer op de werkvloer.

Tijd om het gesprek te beginnen

Hierbij een aantal dialoogstarters over verschillende onderwerpen waar je inspiratie uit kunt halen! Blijf wat meer aan de oppervlakte of ga een dieper gesprek aan met je collega.

 1. Wat is je favoriete film of serie en waarom?
 2. Waar heb jij een passie voor?
 3. Wat staat er nog op je bucketlist?

Welke vragen ga jij je collega’s stellen? Scroll verder voor meer inspiratie om je collega’s op andere manieren beter te leren kennen, ook heel leuk!

Banner

Dilemma dinsdag

Niet alleen vragen zijn leuk, maar dilemma’s ook. Deze kunnen tot interessante discussies of grappige verhalen leiden. Doe mee met Dilemma Dinsdag op Instagram en behandel wekelijks een dilemma met jouw collega’s.

Wekelijkse dilemma’s

Banner

Niet praten, maar doen!

Zet een stapje verder dan alleen praten en ga wat leuks doen met je collega’s. Via de onderstaande link vind je leuke ideeën van activiteiten die je samen kunt ondernemen. Van spellen tot activiteiten in de buitenlucht: het kan allemaal.

Klik hier voor leuke ideeën

En nu willen wij jou graag wat beter leren kennen!


Wist je dat kleuren bepaalde associaties of gevoelens bij je oproepen? Geef je werkplek daarom een slimme make-over met kleuren. Ten eerste omdat je jezelf er onbewust mee kunt helpen en ten tweede omdat het er leuk uitziet! Lees er alles over in dit artikel.

Heb je al eens gehoord van kleurenpsychologie? Dit houdt in dat kleuren effecten kunnen hebben op je gevoelens en gedragingen. Bij het zien van een bepaalde kleur gebeurt er namelijk van alles in je hersenen. Zo krijg je van groen misschien motivatie, terwijl rood je juist demotiveert. Uit verschillende onderzoeken is gebleken wat welke kleuren allemaal oproepen. Met dit overzicht kun je misschien wel uit de voeten als je je werkplek opnieuw gaat organiseren. Kies je kleuren bewust!

Kleuren: wat betekenen ze?

Geel

 • Goed humeur
 • Spontaniteit
 • Creativiteit

Geel schijnt het concentratievermogen te verhogen en werkt goed tegen sombere stemmingen. Een hele positieve kleur dus om in je buurt te hebben op de werkplek.

Oranje

 • Energie
 • Avontuurlijkheid
 • Optimisme

Oranje schijnt te helpen tegen depressie of verlies van eetlust. Het bevordert dus een beter humeur en beter eetgedrag, dit maakt oranje dus ook een positieve kleur.

Rood

 • Kracht
 • Liefde
 • Woede

Zo zie je rood verschillende kanten opgaat. Het is een alarmerende kleur, want het is één van de sterkste waarschuwingskleuren. Om die reden is het misschien niet heel rustgevend om deze kleur veel in de inrichting van de werkplek te gebruiken.

Roze

 • Liefde
 • Gevoeligheid
 • Tederheid

Roze wordt ook wel gezien als een vrouwelijke kleur, waardoor het als onschuldig en zuiver wordt gezien. Deze kleur is dus redelijk zacht en daarom erg subtiel, wat zeker mooi kan zijn op je werkplek.

Paars

 • Luxe
 • Fantasie
 • Ambitie

Het heeft een kalmerend effect en bevordert net als geel ook het concentratievermogen. Dit maakt dat paars dus ook zeker een kleur is met goede invloed.

Blauw

 • Welzijn
 • Betrouwbaarheid
 • Empathie

Blauw is zowel onder mannen als vrouwen de populairste kleur. Daarnaast wekt het zakelijkheid op, wat onbewust zeker een positieve invloed kan hebben op je werkprestaties.

Groen

 • Gezondheid
 • Motivatie
 • Doorzettingsvermogen

Groen werkt ontspannend en kalmerend en daarnaast wordt het geassocieerd met welvaart en veiligheid. Dit maakt groen dus een positieve kleur. Zet bijvoorbeeld een leuk plantje neer.

Zwart

 • Onzekerheid
 • Macht
 • Elegantie

Ook met deze kleur zie je dat het meerdere kanten opgaat. Voor de ene persoon brengt het ongeluk, terwijl het voor de andere persoon een rustgevende en strakke kleur is.

Wit

 • Zuiverheid
 • Waarheid
 • Vrede

Deze lichte kleur wordt ook wel gezien als een nieuw begin. Het is rustig en strak en daarom perfect voor interieur of kleur aan de muur. Een witte inrichting werkt verfrissend, waardoor je helder na kunt denken. Daarnaast versterkt het ook je energie.

Welke kleur kies jij?

Denk na waar jouw persoonlijke voorkeur ligt en welke kleur misschien onbewust de meest positieve dingen bij jou oproept. Als je je kleurenpalet hebt gekozen, is het tijd om je werkplek ermee in te richten. Scroll door voor meer praktische tips en ga daarna weer lekker aan de slag. Laat de kleuren onbewust hun werk doen!

Banner

Hulp bij het kiezen van de specifieke kleur

Er zijn natuurlijk enorm veel kleuren, wat het lastig kan maken om te kiezen. Ben je er nog niet helemaal over uit? Gebruik dan de onderstaande site en zoek op woorden die beschrijven wat voor sfeer jij graag wilt.

Vind de perfecte kleur

Banner

Doe inspiratie op

Heb je je kleuren uitgekozen maar weet je nog niet zo goed hoe je je werkplek precies in wil richten? Via Pinterest kun je veel voorbeelden bekijken die je een beter beeld kunnen geven.

Bekijk inrichtingen van werkplekken

Veel plezier en succes met het kleurrijk inrichten van jouw werkplek!

Grensoverschrijdend gedrag: een begrip dat je tegenwoordig steeds regelmatiger voorbij hoort komen. Erg vervelend als het je overkomt, want het kan je veel emotionele schade aanrichten. In dit artikel leggen we uit wat grensoverschrijdend gedrag is, wat de gevolgen ervan zijn en hoe je ermee om kunt gaan.

Mensen kunnen op allerlei manieren over je grens heengaan. Dit heet grensoverschrijdend gedrag. Grensoverschrijdend gedrag is ongewenst gedrag waar jij je niet goed over voelt en waar jij geen toestemming voor hebt gegeven. Dit kan schade toebrengen op fysiek, mentaal of emotioneel vlak. Dit gedrag kan zich uiten in verschillende contexten, zowel in privésituaties als op de werkvloer.

Veelvoorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag

 • Pesten: denk aan beledigingen, verspreiding van roddels of sabotages.
 • Discriminatie: ongelijke behandeling op basis van bijvoorbeeld geslacht, ras of seksuele geaardheid.
 • Agressie en geweld: zoals schreeuwen, uitschelden of slaan.
 • Machtsmisbruik: misbruik van autoriteit of hogere positie voor dominantie, manipulatie of controles.
 • Seksuele intimidatie: denk aan ongepaste opmerkingen, aanranding of zelfs verkrachting.

Fysieke gezondheidsproblemen zoals stress, niet kunnen slapen, niet kunnen eten en hoofdpijn.

1 / 3

Psychologische problemen zoals angst, depressie, posttraumatische stressstoornis en minder zelfvertrouwen.

1 / 3

Werkprestaties worden minder goed vanwege verminderde concentratie of het vaker afmelden om aan confrontaties op de werkvloer te ontsnappen.

1 / 3

Minder sterke relaties in persoonlijke kringen of op de werkvloer, zo is er bijvoorbeeld minder vertrouwen waardoor het slachtoffer zich isoleert van anderen.

1 / 3

Wat te doen als zoiets je overkomt?

 • Probeer rustig te blijven, zodat je helder na kunt blijven denken.
 • Kom voor jezelf op en maak duidelijk dat het gedrag van de ander niet acceptabel is.
 • Houd bij wie betrokken zijn, waar je bent en hoe laat het is. Mocht je later een klacht indienen, dan kan deze informatie van belang zijn.
 • Praat erover met iemand, zoals de vertrouwenspersoon op het werk of iemand in je persoonlijke kring.
 • Zorg goed voor jezelf en zoek hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog.
Banner

Herken het op de werkvloer

Wanneer is iets grensoverschrijdend gedrag, wat zijn de gevolgen en wat kun je eraan doen? Alles over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer lees je hier.

Lees het hier

Banner

Grenzen aangeven doe je zo

Het is belangrijk dat je anderen niet jouw grens over laat gaan. De eerste stap daarvoor is om je uit te spreken door je wensen en grenzen aan te geven. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Lees de tips

Banner

Wat te doen als omstander?

Elkaar helpen is erg waardevol. Daarbij is het goed om te weten wat je kunt doen als je grensoverschrijdend gedrag bij een ander ziet gebeuren.

Lees de tips

Het is dus enorm belangrijk om iets te doen tegen grensoverschrijdend gedrag. Kom voor jezelf op, maak het bespreekbaar en zoek hulp. Een vertrouwenspersoon kan je hierbij helpen.

Financiële fit zijn is iets waar veel mensen naar streven, maar het kan soms moeilijk lijken om dit doel te bereiken. Er zijn echter zeker een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om je financiën op orde te krijgen en financieel fit te worden. In dit artikel bespreken we enkele van deze stappen.

Zo wordt jij financieel fit!

Een begroting is een essentieel hulpmiddel om je financiën op orde te krijgen. Het stelt je in staat om te begrijpen waar je geld naartoe gaat en waar je kunt besparen. Begin met het opschrijven van al je inkomsten en uitgaven. Zorg ervoor dat je een realistisch beeld hebt van je financiële situatie. Kijk hierbij ook naar het voorgaande jaar, zo krijg je snel een goed en realistisch overzicht.

Door deze stappen te volgen, kun je je financiële situatie verbeteren en een solide basis opbouwen voor de toekomst. Het vergt discipline en doorzettingsvermogen, maar het kan uiteindelijk resulteren in meer gemoedsrust en minder stress over geldzaken.